Spelregler

  • Matchlängd: 90 min
  • Format: Bäst av 3 set, vid ställning 1-1 i set tillämpas supertiebreak (först till 10 poäng där vinst med två bollars marginal gäller)
  • Poäng: 2 poäng till vinnande lag, 0 poäng till förlorande lag

Om man inte hinner spela klart matchen på 90 min vinner det lag som vunnit första set (gäller om man är inne i andra set). Är matchen inne i avgörande supertiebreak vid matchtidens slut vinner det lag som leder, vid lika spelas en avgörande boll. Inga matcher skall avslutas lika.

Finns tillräckligt med tid över för att spela ut ett vanligt 3:e set, så är detta tillåtet. I sådana fall skall båda lagen vara överens samt även ta konsekvenserna om matchen inte skulle hinnas klart i tid. Har båda lagen tagit beslutet att spela ett vanligt 3:e set och inte hinner klart så vinner det laget som leder 3:e set efter 90 min. Vid tillämpning av vanligt 3:e set rapporteras resultat enligt supertiebreak-format: 6-3 = 10-5 & 6-0 = 10-0 osv...

Skulle matchen ändå avslutas lika vid tidens slut, så vinner det laget med mest vunna game. Skulle även game vara lika kommer tävlingsledningen utföra en sluten lottning.

 Om motståndarna uteblir från matchen registreras 2-NS (No show) vilket då resulterar i 2 poäng för er och -2 poäng för motståndet.

Regler för seriespel

Vid samma antal poäng avgörs sluttabellen enligt följande:

  • Inbördes möte
  • Setskillnad
  • Gameskillnad
  • Flest vunna game

Två lag går upp, fyra lag stannar medan två lag åker ur. Detta gäller nu för alla divisioner.

Allmänna regler

·         Frivilligt antal matchflytt i och med situationen kring Corona.

·         Alla matcher skall vara spelade och registrerade innan sista datum för omgången. Sista datum är alltid fredagen i samma vecka som sista seriematchen spelas för seriespelet.

·         Skulle en match flyttas utan att den kan spelas innan sista datum, så kommer WO ges mot laget som avbokade ordinarie matchtid.Ifall en ny match bokas upp och alla är överens om den nya tiden så är det utifrån den nya tiden som denna regel gäller.

·         Reserver får tas in förutsatt att de ej spelar i en högre eller samma division i PDL Centers seriesystem. Man får ej vara reserv i ett lag om man i samma eller föregående omgång har varit reserv eller ordinarie i ett annat lag i samma division eller högre division.

·         Hemmalaget står för nya bollar om inget annat är överenskommet.

·         Betalning sker innan premiärmatch (2 350 kr per lag).

·      Rapportering av resultat sker av vinnande lag via ligaspel.se. Är resultat inte inlagd före sista angivet datum så kommer resultatet registreras så att bägge lag får 0 poäng. Vid WO är det vinnarens ansvar att registrera vinsten.


Avbokningsregler

OBS: Med tanke på situation kring Covid-19 så har avbokningstiden reducerat till att behöva göras 6 timmar innan istället för 24 timmar innan.

Vid förhinder på ordinarie matchtid skall motståndarlaget i första hand kontaktas. När motståndarlaget är meddelat, ska ni även meddela PDL att matchen ska avbokas alternativt flyttas. Avbokning till PDL måste göras till [email protected] och endast då är avbokningen giltig. Att meddela via andra kanaler så som Ligaspel är alltså inte korrekt och kan medföra att avbokningen inte görs.

Avbokningar måste göras till PDL center SENAST 6 TIMMAR INNAN MATCHSTART.

Görs avbokningen inte minst 6 timmar före match, så kommer tiden stå kvar och WO döms mot laget som avbokar.

Görs avbokningen i tid och man ej utnyttjat sin omgångliga matchflytt, så kommer utvalt matchikonto fyllas på med 1st klippkort som gäller för alla 1,5h tider för att själv kunna boka ny tid efter överenskommelse med motståndarlaget.

Avbokning av match samt frågor om seriespelet görs via Martin Bäck på [email protected]. Vid akuta övriga frågor, kontakta Martin på 072-002 3001.

 

Luckor i serien

Vid det fall att det bildas en lucka i serien på grund av avhopp eller liknande så händer följande. I första hand så kan PDL välja att stoppa in ett befintligt lag bedöms vara felplacerat eller ett nytt lag. Skulle något att dessa alternativ ej användas, så kommer nedan prioritering av lag göras vid interna flyttar.

1:a prioritering => Laget på plats 3 i underliggande division blir erbjuden platsen.
2:a prioritering => Laget på plats 7 i samma division blir erbjuden platsen.
3:a prioritering => Laget på plats 4 i underliggande division blir erbjuden platsen.
4:a prioritering => Laget på plats 8 i samma division blir erbjuden platsen.

Erbjudandet kommer i första hand ske via ett telefonsamtal och vid uteblivet svar så skickas även ett mail till lagets ansvarige. Från det att kontaktförsök görs antingen via telefon alternativt mailet är skickat från oss så har laget 4 timmar på sig att acceptera erbjudandet eller neka. Att inte svara inom tidsgränsen ses som att neka erbjudandet. Anledningen till detta är att det är väldigt kort tid mellan omgångarna från att sista avanmälan sker och nya omgången kör igång. Vi har därför inte tiden för att svar ska dröja.

Skulle samtliga erbjudanden ovan nekas så kommer PDL att förmedla platsen som dem önskar. Oavsett ovan ordning så är det PDL som äger rätten att förmedla platser som skapas och kan vid oväntade fall frångå ovan ordning.

PDL bibehåller rätten att gå ifrån ovan regelverk i speciella fall. PDL eftersträvar ett så bra serieklimat som möjligt. För att nå detta har vi behövt strama åt reglerna primärt vad gäller flytt av matcher. Vi vill därav ännu en gång lägga betoning på vikten av att spela sina ordinarie matcher i tid, samt att ha tillgång till reserver om ni själva ej har möjlighet.